Deelname aan wetenschappelijk onderzoek

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Daarom is onderzoek naar deze aandoening belangrijk voor alle fasen waarin prostaatkanker zich kan manifesteren.

Onze specialisten in het prostaatkankercentrum streven ernaar voor elke fase van de behandeling bij prostaatkanker een studie te hebben waaraan onze patiënten kunnen deelnemen.

Deze studies of onderzoeken kunnen bestaan uit extra bloed afnames voor toekomstig of lopend biomarker onderzoek. Biomarkers zijn biologische markers die aan kunnen geven dat iemand ziek is, die kunnen voorspellen hoe ernstig een ziektebeloop zal zijn, of die laten zien of een behandeling werkt of niet. Het doel van deze studie is te zoeken naar meer gepersonaliseerde kankerbehandelingen gericht op uw specifieke kenmerken of mutaties van de kankercellen zodat we kunnen inschatten of de behandeling bij u gaat werken of dat we deze beter weg kunnen laten.

Ook de analyse van spoortjes tumor-DNA in het bloed van kankerpatiënten is een nieuwe diagnostische techniek waar wij aan meewerken. Dit is om te bepalen welke behandelingen individuele patiënten nodig hebben gedurende het verloop van hun ziekte.

U kunt ook gevraagd worden aan een onderzoek mee te doen met medicijnen: bijvoorbeeld immunotherapie in combinatie met reeds bestaande medicijnen. Deelname hangt af van de kenmerken van uw ziekte en in welke fase deze zich bevindt.

Bij veel studies wordt u verzocht vragenlijsten in te vullen die ons meer informatie geven over kwaliteit van leven en de behandeling die u heeft ondergaan. Het invullen van vragenlijsten is van grote waarde om kennis te verkrijgen over ervaringen met de behandelingen en in de toekomst voor iedere patiënt een op maat gemaakte behandeling te kunnen bieden.

Op dit moment nemen we deel aan de volgende studies op het gebied van prostaatkanker:

Eigen onderzoek

Op deze pagina vindt u eerdere onderzoeken die we binnen het prostaatkankercentrum deden.