Henk Bosveld leeft met uitgezaaid prostaatkanker

Henk Bosveld (75 jaar) en zijn man Kees Franken leven een actief leven en zijn verzot op reizen. Het bracht het stel eind 2019 in Banda, een eilandengroep in het voormalig Nederlands-Indië. Een vliegreis van ruim 24 uur, maar dat deert hen niet. Gedurende hun tijd op de eilanden heeft Henk voortdurend last van hevige rugpijn, vermoedelijk veroorzaakt door de lange vlucht in de oncomfortabele vliegtuigstoelen, zo is zijn idee. De rugpijn houdt aan en wordt alleen maar erger. “Mijn hele lichaam deed op een gegeven moment pijn, alleen als ik in bed lag of snorkelend in zee had ik er minder last van.” Na 8 weken vakantie besluit Henk bij terugkomst in Nederland direct een bezoek te brengen aan zijn huisarts.

Henk Bosveld: “Ik heb een ziekte, maar ben niet ziek meer.”

Door zijn huisarts wordt Henk doorgestuurd naar het Reinier de Graaf Ziekenhuis voor verder onderzoek. In het ziekenhuis wordt zijn bloed onderzocht en worden er foto’s van zijn longen gemaakt. Het blijkt volledig mis te zijn. Meneer Bosveld krijgt de diagnose uitgezaaide prostaatkanker. De kanker is volledig uitgezaaid en zit op alle botten van het bovenlichaam. Dat verklaart ook de pijn die hij voortdurend heeft in zijn rug. “Ik hoorde de arts het woord kanker zeggen en mijn doodvonnis was getekend. Kees en ik waren compleet uit het veld geslagen. ’s Avonds hebben we het nieuws aan onze kinderen verteld, dat was erg moeilijk.”

Hij wordt doorgestuurd naar het Prostaatkankercentrum, het centrum dat gespecialiseerd is in prostaatkanker en gevestigd is in het Reinier de Graaf in Delft. Hij komt onder behandeling van internist-oncoloog Addy van de Luijtgaarden en verpleegkundig specialist oncologie Anja van Wijk. Zijn situatie is ernstig, meneer Bosveld kan niet meer beter worden, maar wel palliatief behandeld worden om zijn klachten te verminderen en het leven te verlengen, waarbij Henk nog zo veel mogelijk kan genieten van het leven.

Chemotherapie en hormoontherapie

Door de uitgezaaide prostaatkanker is genezing niet meer mogelijk voor Henk. Zijn behandelingen zijn gericht op pijnvermindering en levensverlenging. In overleg met de specialisten wordt er een behandelplan gemaakt en gekozen voor een combinatie van chemotherapie en hormonale therapie. 

In februari 2020 moet de chemotherapie worden gestopt vanwege een ontsteking in de darmen. Sindsdien krijgt Henk sterke hormoonpillen in combinatie met halfjaarlijkse hormooninjecties. Door de hormoontherapie wordt de productie van testosteron stopgezet. Hierdoor kunnen de kankercellen niet meer door het lichaam worden vervoerd. 

Het behandelplan werkt, zijn PSA is laag en Henk voelt zich goed. “Ik ben enorm blij dat ik onder behandeling ben in het Reinier Haga Prostaatkankercentrum. De specialisten zijn niet alleen heel deskundig, maar ook nog eens warm en betrokken.” Dat er nadelen kleven aan de hormoontherapie neemt Henk voor lief: “Bijwerkingen van hormoontherapie met injecties zijn bij mij onder andere opvliegers en botontkalking. Dat is vervelend, maar daar valt goed mee te leven.”

“Ik voel me springlevend en gezond.”

Springlevend door een gezonde levensstijl

“Ik ben patiënt, maar voel me geen patiënt. Ik ben onder behandeling en voel me springlevend en gezond. Dat komt niet alleen door de medicatie en de fantastische zorg in het centrum, maar ik heb ook mijn levensstijl aangepast. Met de stappenteller zorgen we er dagelijks voor dat we 6.000 stappen maken. We wonen in het centrum van Delft, lekker wandelen vinden we heerlijk.”

Daarnaast oefent Henk meermaals per week met zijn gewichten om zijn spieren en botten in goede conditie te houden en hebben zowel Henk als Kees hun eetpatroon iets aangepast. “Kees kan heerlijk koken, dat doet hij nog steeds, alleen eten we nu kleinere porties. En ik let erop dat ik dagelijks veel water drink. Zo zijn we beiden de nodige kilo’s kwijtgeraakt.”

Elke drie maanden brengt Henk een bezoek aan het Prostaatkankercentrum voor een bloedtest om te kijken of zijn PSA-waardes niet stijgen. Ook wordt de sterkte van de botten gecontroleerd. Om dat op peil te houden krijgt hij een driemaandelijkse infuus voor de botversterking. “Vooralsnog gaat dat heel erg goed, mijn PSA is laag en de waardes van de botsterkte worden steeds beter.”

Vooral Kees vindt de drie maandelijkse bloedtest heel spannend, we zijn dan ook altijd weer blij als blijkt dat mijn bloedwaardes onder controle zijn. “Halverwege de drie maanden stuur ik mijn verpleegkundig specialist oncologie Anja van Wijk altijd een mail met foto van mezelf, waarin ik haar schrijf hoe ik me voel. Ik krijg dan tips van haar. Tijdens de vorige kerst stuurde ik haar een foto van ons samen bij de kerstboom. Van haar kreeg ik een kerstfoto terug met haar man en kinderen, dat is uniek, dat maak je nergens mee.”

Henk Bosveld heeft een sportschema van een bevriende oncologie fysiotherapeute.
Niet alleen wandelt hij bijna dagelijks, ook voert hij diverse krachtoefeningen uit drie keer per week.

Vertrouwen in de toekomst

Wat de toekomst Henk zal brengen is nog niet bekend. Zijn huidige medicatie slaat aan en hij voelt zich goed. Beide heren zijn verzot op reizen en zouden graag nog één keer terug gaan naar hun zo geliefde Indonesië. “Als ik mij goed voel behoort dat zeker tot de mogelijkheden, maar binnen Europa kunnen we ook nog genoeg kanten op. We zijn allebei gek op historie en we komen graag in Italië en Vlaanderen.” Het stel vindt het erg fijn om omringd te worden door hun lieve vrienden, kinderen en kleinkinderen.