Ik heb klachten

U kunt verschillende soorten klachten hebben die mogelijk verband houden met de prostaat:

Hieronder krijgt u antwoord op veelgestelde vragen hierover.

Welke (plas)klachten zijn er?

Er zijn diverse soorten plasklachten:

 • De plas komt slecht op gang of de straal is zwak;
 • U gaat naar de wc om te plassen en vervolgens komt er (bijna) geen urine;
 • Na afloop van het plassen druppelt u na;
 • U moet vaker plassen;
 • U slaapt minder goed omdat u er ‘s nachts vaak uit moet om te plassen;
 • Het is lastiger om helemaal uit te plassen;
 • Het is lastiger om de plas lang op te houden;
 • Soms kunt u korte tijd niet plassen.

Als u langere tijd last heeft van bovenstaande plasklachten, bezoek dan uw huisarts. Deze kan er voor kiezen om uw prostaat te onderzoeken. Dit doet de huisarts door met een vinger via uw anus aan de prostaat te voelen.

Als de huisarts onregelmatigheden of knobbels bij de prostaat voelt, dan kán dit op prostaatkanker wijzen. Aan de andere kant kan als de prostaat normaal en gelijkmatig aanvoelt, niet vastgesteld worden dat u géén prostaatkanker heeft.

Hoe herken ik prostaatpijn?

Prostaatpijn is pijn in het gebied tussen de balzak en endeldarm (perineum). De pijn kan uitstralen naar uw liezen of geslachtsorganen en kan zelfs leiden tot een brandende, zeurende en bijtende pijn. Ook kunt u last hebben van lage rugpijn. Vanuit medisch oogpunt is prostaatpijn geen ernstige aandoening, wel een hele vervelende aandoening voor u. Sommigen vrezen dat het een voorloper is van prostaatkanker. Dat is niet zo.

De klachten van prostaatpijn zijn niet continu aanwezig, maar vertonen vaak een golvend verloop. Er zijn ook perioden zonder klachten. Soms treden er ook plasklachten op, zoals veel plassen of een branderig gevoel bij het plassen. Ook kunnen er potentie- en erectiestoornissen zijn.

Hoe vervelend prostaatpijn ook is, het is in principe onschuldig. Het kan zijn dat u zo ongerust bent, waardoor onderzoek naar de klachten toch op zijn plaats is. Breng in dat geval een bezoek aan uw huisarts.

De diagnose prostaatpijn is mogelijk op basis van de klachten en als uit nader onderzoek blijkt dat er geen andere oorzaak voor de klachten kan worden gevonden. Andere mogelijke oorzaken van pijn zijn een prostaatvergroting of prostaatstenen.

Heb ik een prostaatontsteking?

Een prostaatontsteking is een acute of chronische ontsteking van uw prostaat. De symptomen hangen af van de aard van de ontsteking. Sommige mannen ondervinden nauwelijks of geen klachten, terwijl ze bij anderen hevig kunnen zijn.

Mogelijke klachten van prostaatontsteking zijn koorts, koude rillingen, een abnormale plasdrang, vaak ‘s nachts moeten plassen, pijn, irritatie of een branderig gevoel bij het plassen, pijn tussen de anus en de balzak, lage rugpijn en pijn bij de zaadlozing. Minder schuldige – maar vervelende – verschijnselen zijn vaak aandrang voelen om te plassen, met een slappere straal plassen of moeilijk uw plas kunnen ophouden. Deze klachten kunnen erger worden als u fietst of gaat zitten.

Een prostaatontsteking ontstaat meestal door bacteriën. Vaak gaat het om een bacteriesoort die bij iedereen vooral in de darm leeft, maar ook rond de plasbuis voorkomt. Bacteriën komen via de plasbuis de blaas binnen. Ze hechten zich aan de blaaswand en dringen door tot in het klierweefsel van de prostaat. Daarom hebben mannen met een prostaatontsteking meestal ook een blaasontsteking.

Maakt u zich zorgen? Een urineonderzoek bij uw huisarts is vaak voldoende om de ontsteking aan te tonen. De uitslag is meestal binnen een dag bekend.

Wat kan ik zelf doen bij een prostaatontsteking?

 • Drink veel, bij voorkeur water.
 • Stel het plassen niet uit als u aandrang voelt.
 • Neem de tijd om te plassen en plas de blaas helemaal leeg.

Wanneer moet ik contact opnemen met mijn huisarts?

In veel gevallen zijn prostaatklachten onschuldig en hebben ze te maken met uw leeftijd. Maakt u zich zorgen? Schroom dan niet om een bezoek te brengen aan uw huisarts. Uw huisarts kan vervolgens de juiste diagnose stellen.

Hoe herken ik prostaatkanker?”

Plasklachten en prostaatpijn zijn zelden het symptoom van prostaatkanker. Heel veel mannen krijgen de plasklachten (prostaatpijn komt veel minder vaak voor) en bijna altijd heeft het te maken met de vergroting van de prostaat. Symptomen van prostaatkanker zijn in een vroeg stadium meestal niet aanwezig. De meeste mannen merken niet dat zij prostaatkanker hebben. Deze vorm van kanker groeit bijna altijd langzaam en geeft zeker in het begin geen klachten. Mocht u toch onzeker zijn over uw prostaat, breng dan een bezoek aan uw huisarts.

Meer informatie over prostaatkanker vindt u op deze pagina.

Wat moet ik doen bij erectieproblemen?

Wanneer uw penis niet stijf wordt of blijft tijdens het vrijen, dan is dat lastig. U kunt zich daardoor onzeker gaan voelen tijdens het vrijen. Ga daarom met dit soort klachten naar uw huisarts. Prostaatklachten en erectieproblemen hebben niet direct met elkaar te maken. Wel hebben mannen met een vergrote prostaat dikwijls ook erectieproblemen. Een belangrijke reden hiervoor is de hogere leeftijd van deze patiënten.

Wat moet ik doen bij botpijnen?

Botpijnen in de heup of rug kunnen de eerste lichamelijke klachten zijn van mannen met prostaatkanker. In dit geval zitten de prostaatkankercellen ook in de botten. We noemen dat uitzaaiingen. Als u last heeft van botpijnen in uw heup of rug, maak dan een afspraak bij uw huisarts. Bij twijfel verwijst de arts u door naar het ziekenhuis.

Heeft u een doorverwijzing van uw huisarts? Maak dan een afspraak met ons via de contactpagina