Welke onderzoeken en behandelingen biedt het Reinier Haga Prostaatkankercentrum?

Peter 2

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Het komt vooral voor bij mannen ouder dan 60 jaar. Een op de negen mannen krijgt in zijn leven een vorm van prostaatkanker. Bij welke klachten kun je denken aan prostaatkanker en welke onderzoeken en behandelingen zijn er mogelijk?

Uroloog Peter Ausems en medisch manager van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum (PKC): “Meestal merken mannen het niet als ze een vorm van prostaatkanker hebben. Een verhoogde PSA-waarde kan een aanwijzing zijn. Patiënten komen dan ook vaak naar ons centrum als zij een verhoogde PSA-waarde hebben en via de huisarts zijn doorverwezen.”

Uroloog Peter Ausems

Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is een eiwit dat de prostaat aanmaakt. Een verhoogde waarde kan duiden op prostaatkanker, maar het kan ook gaan om een ontsteking aan de prostaat of een goedaardige prostaatvergroting. Ausems: “Voordat mannen hun PSA-waarde laten bepalen, adviseer ik om eerst de keuzehulp op thuisarts.nl te gebruiken. In deze keuzehulp wordt aandacht besteed aan de voor- en nadelen van het laten bepalen van het PSA. Er zijn milde vormen van prostaatkanker, waarbij behandeling niet nodig is. Natuurlijk is het anders als iemand een verhoogd risico heeft op prostaatkanker door bijvoorbeeld erfelijke factoren. Maar ook als iemand bezorgd is kan het verstandig zijn om de PSA-waarde te laten meten.”  

Nauwkeurige diagnose
“Voor mannen die naar het PKC komen, kunnen we vaak na het eerste consult een inschatting maken of er sprake van prostaatkanker zou kunnen zijn. Door alle moderne apparatuur kunnen we echt zorgen voor precisiediagnostiek. Zo kunnen we met behulp van een MRI-scan mogelijke tumoren goed zichtbaar maken. Er kan zelfs via de MRI een biopsie via de endeldarm worden uitgevoerd, waarbij de radioloog gerichte biopten kan afnemen. Ook hebben we op onze locatie in Delft een innovatieve techniek, de Uronav, waarmee we gericht een biopsie kunnen afnemen via het perineum, het huidgebied tussen de anus en de balzak. Zo kunnen we nog gerichter prikken”, aldus Ausems.

Behandeling
“Is er sprake van prostaatkanker en is behandeling nodig, dan streven we ernaar om binnen een week het behandelplan te bespreken met de patiënt. Er zijn diverse behandelingen mogelijk, waaronder een operatie met de DaVinci operatierobot, in- of uitwendige bestraling, en af en toe ook hormoontherapie. Soms is behandeling niet nodig, maar is gecontroleerd afwachten door het regelmatig meten van de PSA-waarde voldoende. We kunnen veel doen, maar we kijken ook naar de levenskwaliteit van patiënten en bespreken de bijwerkingen van de behandeling, en of die opwegen tegen de verwachte resultaten. We kiezen altijd in samenspraak met de patiënt voor de meest passende behandeling”, aldus uroloog Ausems.