Bij 1 op de 5 mannen wordt prostaatkanker te laat ontdekt. De prostaatkanker kan dan al gemetastaseerd (uitgezaaid) zijn, waardoor genezing niet meer mogelijk is. In oktober 2021 deed de Prostaatkankerstichting daarom de oproep dat het aantal mannen met uitgezaaide prostaatkanker omlaag moet. Huisartsen spelen hierin een belangrijke rol, want als je het vermoeden hebt dat je eventueel prostaatkanker hebt, is de huisarts vaak de eerste zorgverlener die je ziet.
PSA-waarde controleren
In het kader van Movember organiseerde het Reinier de Graaf ziekenhuis deze week een symposium over prostaatkanker voor zorgprofessionals. Ralph Sanders is huisarts in praktijk Essellanden in Wateringen en was aanwezig. “Er werd verteld dat de behandelingen bij prostaatkanker verbeteren, waardoor de overlevingskans groter is geworden de laatste jaren. Dit paste bij het beeld dat ik al had. Ik vond het fijn om meer informatie te krijgen over het prikken van PSA bij mannen boven de 50. De huidige richtlijnen zijn hier terughoudender in. De patiënt moet de keuze krijgen of hij zijn PSA-waarde wel of niet wil weten. Dit kan bijvoorbeeld met gebruik van de keuzehulp op Thuisarts.nl. Als patiënten ernaar vragen weet ik nu beter in welke gevallen ik moet adviseren om wel of geen PSA te controleren.”
Als een patiënt uiteindelijk voor prostaatkanker onder behandeling komt in het ziekenhuis, speelt de huisarts een kleinere rol. “Patiënten hebben dan veel afspraken in het ziekenhuis voor bijvoorbeeld controles. Als huisarts behoud je natuurlijk wel een centrale rol voor patiënten. Vooral als mensen kwetsbaar zijn of ook andere diagnoses hebben.”
Seksualiteit en intimiteit
Ook de presentatie over seksualiteit en intimiteit heeft Ralph wat gebracht. “In de spreekkamer komt dit onderwerp niet altijd ter sprake. Zeker omdat het ziekenhuis er ook veel aandacht voor heeft. Maar juist daarom vind ik het wel belangrijk om te weten welke complicaties rondom intimiteit je kan verwachten bij welke behandeling. Deze achtergrondkennis is fijn om patiënten beter te kunnen helpen.”
Ben je boven de 50 jaar en denk je eraan om je PSA te laten controleren? Ralph raadt aan om dan eerst de keuzehulp op Thuisarts.nl te gebruiken.