Theo (60) dankt zijn leven aan simpele test: ‘Mannen, schaam je niet en laat je controleren’

Theo Vrolijk (60) heeft zijn leven te danken aan een simpele test die hij toevallig liet afnemen door de huisarts. Het bleek zijn grote geluk: hij had een tumor in zijn prostaat en moest onder het mes. Vrolijk waarschuwt andere mannen: laat je PSA-waarde controleren. ,,Ik durf er niet aan te denken wat er was gebeurd als ik dat niet had gedaan.’’

Het is december 2020. KvK-adviseur Theo Vrolijk (60) uit ’s-Gravenzande heeft al een tijdje last van oorsuizen en wil daar wel eens het fijne van weten. Zijn huisarts onderzoekt hem, maar ziet geen grote problemen. ,,Als het erger wordt, kan ik je naar een KNO-arts doorverwijzen”, is zijn advies.

,,Ik vond dat prima”, zegt Vrolijk nu, bijna een jaar later. ,,Maar toen ik bij de deur was, schoot me iets anders te binnen. Ik vroeg of mijn PSA-waarde kon worden gemeten. De huisarts vond het niet echt noodzakelijk, maar op mijn verzoek werd er toch bloed afgenomen. Ik had er eigenlijk nooit bij stilgestaan, maar ik zit middenin de leeftijdsgroep waar ze het steeds over hebben. Het leek me geen kwaad kunnen.”

Geen zorgen

Een test en een week later zit Vrolijk weer in de praktijk van zijn huisarts. De uitslag is bekend en de arts is niet blij. ,,Theo, zei hij, je waarden zijn hoger dan ze zouden moeten zijn. Na de feestdagen gaan we dit nog een keer doen. Gek genoeg vond ik het niet leuk om te horen, maar ik maakte me nog geen zorgen. Oké, ik had wel eens een beetje moeite met plassen, maar daar had ik een prostaat-verkleinend middeltje van Vogel voor gekocht en dat hielp. Je staat er niet bij stil dat je wel eens échte prostaatproblemen zou kunnen hebben.”

Lees hier verder