Nieuw op deze site: webshop met seksuele hulpmiddelen en voorlichting

happy_couple

We hebben onze website uitgebreid met een webshop. Patiënten kunnen hier seksuele hulpmiddelen en voorlichting vinden in een laagdrempelige en veilige omgeving. Twee derde van de patiënten die lijdt aan prostaatkanker ervaart namelijk de ingrijpende gevolgen van hun ziekte op seksualiteit en intimiteit. Helaas rust er op dit onderwerp nog een taboe, waardoor patiënten vaak geen hulp en advies durven te vragen. Door het inrichten van een digitale omgeving met voorlichting én producten wil het Reinier Haga PKC die drempel verlagen.

“Ook seksualiteit en intimiteit horen bij een goede kwaliteit van leven”, zegt Anja Ladenberg, gespecialiseerd verpleegkundige bij het Reinier Haga PKC. Zij spreekt vrijwel dagelijks met prostaatkankerpatiënten over hun problemen met intimiteit en seksualiteit. “We merken dat zowel patiënten als hun partners vaak niet weten waar ze terecht kunnen voor goed advies of geschikte hulpmiddelen als zij dat nodig hebben. Ook is er nog steeds veel schaamte rond dit onderwerp. Daarom vonden wij het belangrijk om vanuit ons centrum een plek te creëren waar zij terecht kunnen voor voorlichting en hulpmiddelen.”

Webshop
De webshop is niet alleen bedoeld voor patiënten van het Reinier Haga PKC, maar voor alle prostaatkankerpatiënten in Nederland die met deze problematiek te maken hebben. Bezoekers kunnen in de webshop een selectie van hulpmiddelen vinden, zoals erectiepompen, penisringen en glijmiddelen. Deze producten worden rechtstreeks besteld bij de desbetreffende leveranciers. De webshop is geheel opgezet zonder winstoogmerk voor het Reinier Haga PKC.

In november vorig jaar won het Reinier Haga PKC met dit initiatief al de hoofdprijs van €5.000 tijdens de jaarlijkse Onco Care Challenge, een wedstrijd voor innovatieve ideeën op het gebied van oncologie en hematologie. Met dit geldbedrag kon het plan verder worden ontwikkeld.

Seksuele problemen
Het is voor het eerst dat een ziekenhuis een webshop met seksuele hulpmiddelen voor prostaatkankerpatiënten start. Addy van de Luijtgaarden, internist-oncoloog in het Reinier Haga PKC: “Een meerderheid van de mannen ervaart problemen na de behandeling van prostaatkanker. De bloedvaten en zenuwen die een erectie mogelijk maken, lopen vlak langs de prostaat. Het bestralen of opereren van de prostaat kan ervoor zorgen dat het moeilijker of onmogelijk wordt om een erectie te krijgen. Ook kan er een behandeling worden ingezet om het testosteron te verlagen. Daarmee krijgt de prostaatkanker geen kans om verder te groeien, maar tegelijkertijd zorgt een laag testosteron voor minder zin in seks. Wij zien de webshop daarom als een waardevolle aanvulling op de nazorg voor een grote groep patiënten.”