Prostaatkankeroperatie met de Da Vinci-operatierobot

In het Reinier Haga Prostaatkankercentrum verwijderen wij wekelijks maar liefst 6 prostaten met de Da Vinci-operatierobot. Dit gebeurt via een kijkoperatie (laparoscopie). Dankzij deze operatierobot kunnen we minuscule bewegingen uitvoeren, veel fijner en nauwkeuriger dan een menselijke hand dat kan.

De Da Vinci robot opereert niet zelf. Het is een instrument dat onze urologen John van der Hoeven en Jasper Tijsterman besturen. Hierbij ‘vertaalt’ de robot de bewegingen van de uroloog in heel kleine, precieze bewegingen. Hierdoor kan de prostaatkanker maximaal verwijderd worden.

Maar liefst 94% van onze patiënten verliest na één jaar nagenoeg geen urine meer

Onze resultaten behoren tot de beste van Nederland. Drie maanden na de operatie verliest 70% van onze patiënten nagenoeg geen urine meer en na één jaar ligt dat percentage zelfs op maar liefst 94%. Tijdens de operaties bleef er in slechts 11,8 procent van de gevallen na de operatie kankerweefsel achter. Landelijk is dit percentage 28 procent.

Voordelen Da Vinci-operatierobot

Opereren met de Da Vinci robot heeft voor u als patiënt veel voordelen ten opzichte van de reguliere open operatie. Hieronder staan de belangrijkste voordelen beschreven:

  • Aanzienlijk minder kans op complicaties, zoals impotentie en erectiestoornissen;
  • De uroloog ziet gedurende de operatie alles uitvergroot via driedimensionale beelden (3D) waardoor de operatie secuurder kan worden uitgevoerd en structuren en weefsellagen exacter kunnen worden herkend;
  • De instrumenten van de Da Vinci robot kunnen de operatie nauwkeuriger uitvoeren. Zo heft het de natuurlijke trilbeweging van de menselijke hand op en kunnen er kleinere en fijnere ‘hand’-bewegingen uitgevoerd worden;
  • Het risico op complicaties ligt aanzienlijk lager. Dit komt met name doordat er geen grote wond meer ontstaat. Hierdoor heeft u als patiënt tijdens de operatie minder kans op bloedverlies en bloedtransfusies;
  • Uw herstel duurt korter. Dit komt met name doordat u als patiënt minder pijn heeft na de operatie.
Urologen Jasper Tijsterman en John van der Hoeven.
Urologen Jasper Tijsterman en John van der Hoeven.

De neurosafe-methode

Waar urologen van het Reinier de Graaf ziekenhuis en het HagaZiekenhuis al geruime tijd gezamenlijk opereren met de Da Vinci-operatierobot, is vorig jaar – als eerste ziekenhuis – gestart met het gebruik van een innovatieve zenuwbesparende operatietechniek: de neurosafe-methode.

Het grote voordeel van neurosafe is dat de zenuwen die om de prostaat heen liggen – een soort elastiekjes die de penis bedienen – niet worden doorgesneden, zoals bij de gangbare methode. De robot kan ‘tussen de elastiekjes door’ snijden. Daardoor blijft de werking van de penis intact.

Bekijk hieronder het filmpje voor meer informatie over de operatie met de da Vinci robot.

Naast de operatieve verwijdering van de prostaat met de Da Vinci, kunt u bij ons ook terecht voor andere behandelmethoden van uw prostaatkanker

Operatie met de Da Vinci-robot
Operatie met de Da Vinci-robot

Heeft u een doorverwijzing van uw huisarts? Maak dan een afspraak met ons op de contactpagina