Op deze pagina vindt u de resultaten van onderzoek van ons prostaatkankercentrum.
5 november 2021:
Grote meerderheid van 55+ mannen praat nooit over prostaatkanker
Ondanks dat prostaatkanker de meest voorkomende kankersoort is bij mannen van 55 jaar en ouder, praten zeven op de tien mannen in deze leeftijdsgroep nooit over de ziekte met iemand in hun omgeving. Ook heeft ruim zes op de tien van deze mannen (63 procent) zich nog nooit laten onderzoeken op prostaatkanker. Dit blijkt uit nieuw landelijk onderzoek van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum (PKC) in Delft onder 1.078 Nederlandse mannen van 55 jaar en ouder.
Peter Ausems, uroloog in het Reinier Haga PKC, is van mening dat de onderzoekscijfers de roep voor meer bewustzijn rond prostaatkanker onderstrepen. “Het blijkt dat er nog steeds te weinig bekend is over prostaatkanker bij 55-plussers en dat er een taboe heerst om er over te praten met anderen. Mannen schamen zich hier vaak voor, is mijn ervaring. Het is wat ons betreft zeker niet nodig om massaal de huisarts te bezoeken voor onderzoek, maar het is wel zinvol om er over na te denken en te weten waar je op moet letten.”
31 oktober 2019:
Mannen nemen vaak zelf regie na diagnose prostaatkanker
Na de diagnose prostaatkanker zoeken mannen veelal zelf naar een behandelcentrum of ziekenhuis die het beste aansluit bij hun behoeften. Het doorverwijsadvies van de huisarts is in hun keuze niet per definitie leidend. Dit is één van de conclusies uit het onderzoek van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum in Delft, dat werd uitgevoerd onder 1.067 mannen van 55 jaar en ouder in Nederland. Voor bijna vier op de tien mannen (37%) is het advies van hun huisarts niet doorslaggevend. Ook de behandelresultaten van het ziekenhuis of centrum, de ervaringen van andere patiënten en de wachtlijsten voor behandeling spelen een belangrijke rol bij kun keuze.
20 november 2018:
Onderwerp prostaatkanker nog steeds taboe
Drie van de tien Nederlandse mannen van 45 jaar en ouder zouden niet openlijk over prostaatkanker praten, als ze daar mee te maken hadden. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum in Delft onder 1.065 mannelijke respondenten in Nederland.
Gynaecomastie en mastodynie als gevolg van androgeen deprivatie therapie (ADT) bij prostaatkanker
Inventariseren en optimaliseren van de informatievoorziening en behandeling van patiënten die kans hebben op gynaecomastie (borstvorming) en mastodynie door (anti) hormonale therapie bij prostaatkanker.
Auteursnamen
J.J.E. (Anja) van Wijk – van Buuren, Msc, verpleegkundig specialist, Drs. C.V.M. (Monique) Vahedi Nikbakht – van de Sande, Algemeen Sociaal Wetenschapper, Drs. Margreet, C. Kerkmeer, Wetenschappelijk medewerker, Drs. A.C.M. (Addy) van de Luijtgaarden, internist-oncoloog, Reinier Haga prostaatkankercentrum, Delft