“In de risicogroep is nog steeds te weinig bekend over deze kankersoort.“
Uroloog Peter Ausems
Ondanks dat prostaatkanker de meest voorkomende kankersoort is bij mannen van 55 jaar en ouder, praten zeven op de tien mannen in deze leeftijdsgroep nooit over de ziekte met iemand in hun omgeving. Ook heeft ruim zes op de tien van deze mannen (63 procent) zich nog nooit laten onderzoeken op prostaatkanker. Dit blijkt uit nieuw landelijk onderzoek van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum (PKC) in Delft onder 1.078 Nederlandse mannen van 55 jaar en ouder. Het onderzoek, gericht op meer bewustwording rond prostaatkanker, werd uitgevoerd in het kader van ‘Movember’. Deze maand staat namelijk in het teken van prostaatkanker, teelbalkanker en de gezondheid van de man in het algemeen.
Peter Ausems, uroloog in het Reinier Haga PKC, is van mening dat de onderzoekscijfers de roep voor meer bewustzijn rond prostaatkanker onderstrepen. “Het blijkt dat er nog steeds te weinig bekend is over prostaatkanker bij 55-plussers en dat er een taboe heerst om er over te praten met anderen. Mannen schamen zich hier vaak voor, is mijn ervaring. Het is wat ons betreft zeker niet nodig om massaal de huisarts te bezoeken voor onderzoek, maar het is wel zinvol om er over na te denken en te weten waar je op moet letten.”
Onduidelijkheid over bevolkingsonderzoek prostaatkanker
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan een kwart (27 procent) van de mannen ten onrechte denkt dat er een landelijk bevolkingsonderzoek is voor prostaatkanker, zoals het geval is bij darm-, borst- en baarmoederhalskanker. Peter Ausems: “Er zitten meer nadelen dan voordelen vast aan zo’n bevolkingsonderzoek voor prostaatkanker. Maar daarom is het nog belangrijker dat 55-plussers bekend zijn met een verhoogd risico op prostaatkanker en weten welke mogelijkheden er zijn om de aandoening zo vroeg mogelijk op te sporen. Als een tumor te lang onopgemerkt blijft en is uitgezaaid, is de kans op genezing klein.” Uit het onderzoek bleek ook dat 41 procent van de mannen niet weet wat de reden is dat er geen bevolkingsonderzoek is voor prostaatkanker.