Joop Feijtes: ‘Ik trof een arts die zich in mij inleefde en respect had voor mijn keuze’

Wanneer Joop Feijtes het écht naar zijn zin heeft? Op het moment dat hij anderen plezier bezorgt. Vanachter zijn drumstel bijvoorbeeld. Mede daarom besloot de Leidenaar na de diagnose ‘prostaatkanker’ geen hormoonbehandeling te ondergaan. Hij zegt: “Deze therapie kan invloed hebben op je karakter, emoties en creativiteit. Dat risico was me te gortig. In het Reinier Haga Prostaatkankercentrum trof ik een arts die zich in mij inleefde en respect had voor mijn keuze.”

“Ik ben 71, maar barst nog van de ideeën en ondernemingszin. Vrijwel elke dag kun je me vinden bij een reclamebureau in Leiden. Op zzp-basis maak ik teksten, ontwerpen en werk tekeningen voor borden, logo’s en flyers. Mijn motto: effectief, praktisch en betaalbaar. Ik heb altijd in de creatieve sector gewerkt; in de vorige eeuw was ik onder meer journalist en maker van bladen.

Mijn creativiteit kan ik ook kwijt in muziek. Ik ben de drummer van Back2Basic. We zijn een band die covers speelt van hits uit de jaren zestig. Van Elvis tot Chuck Berry en van The Beatles tot The Rolling Stones. Zo’n veertig keer per jaar treden we op, bijvoorbeeld in cafés, bij sportverenigingen en op kumpulans: reünies van mensen met een Indonesische achtergrond. Heerlijk vind ik dat: plezier maken met de intentie om plezier te delen.”

“In de zomer van 2018 merkte ik dat er iets niet in orde was. Vijf keer per nacht moest ik mijn bed uit om te plassen. Of ik had een enorme aandrang, waarna ik slechts een paar druppeltjes produceerde. Ik dacht eerst aan een blaasontsteking. Via de huisarts kwam ik in een ziekenhuis terecht. Het was gauw duidelijk: ik had prostaatkanker met beperkte uitzaaiing, onder andere naar een rib. Mijn PSA-waarde was te hoog. De uroloog zei dat ik een combinatie van twee behandelingen zou krijgen: radiotherapie en hormoonbehandeling. Het idee is dat je de kans op herstel vergroot door twee soorten behandelingen te ondergaan.

Ik wilde de situatie eerst overdenken. De uroloog had me verteld dat hormoontherapie bij sommige mannen het karakter verandert. Zij krijgen last van stemmingsveranderingen, zoals neerslachtigheid. Dat wilde ik niet. Ik dacht: moet ik dan een hormoonbehandeling ondergaan en daarna mogelijk niet meer in staat zijn mijn werk en muziek de gewenste intensiteit en emotie mee te geven? Dat zou mijn plezier wegnemen plus de kans om plezier met anderen te delen. Geen optie, dus. Ik vertelde de uroloog dat ik afzag van hormoontherapie en alleen wilde worden bestraald. Hij keek ervan op en stuurde me naar het Reinier Haga Prostaatkankercentrum.

Hier kreeg ik een arts – radiotherapeut-oncoloog Birgit Hollmann – die mijn wens best bijzonder vond, maar er wel voor openstond. Ze had begrip voor mijn argumenten, ze snapte dat ik mezelf wilde blijven. Heel verfrissend. Eind 2018 en begin 2019 heb ik 35 keer radiotherapie gekregen. De eerste sessies duurden wat langer, omdat de uitzaaiing bij mijn rib moest worden aangepakt. Maar de volgende keren was het telkens in anderhalve minuut gebeurd.”  

“Ik heb weliswaar gekozen voor één type behandeling, maar mijn PSA-waarde is weer goed. Daar ben ik heel blij mee, en ik hoop hevig dat het kennelijke herstel doorzet. Mijn advies aan andere patiënten? Blijf actief en optimistisch. Dat heeft mij erg geholpen. Vooral in de periode na de bestralingen, die erg belastend is geweest.

Nog altijd ben ik niet zo fit als vóór de behandeling. Het ergert me mateloos dat ik in mijn werk en bij de band, bij fysieke inspanningen, nog te vaak een beroep moet doen op m’n collega’s of bandmakkers. Met montageklussen bijvoorbeeld of sjouwen met de hardware van m’n drumset. Wel ben ik een beetje trots dat ik ondanks mijn ziekte, behandeling en verminderde conditie geen optreden heb gemist en geen opdracht heb moeten teruggeven. 

Gelukkig kan ik als ontwerper en als drummer creatief en emotioneel vrijwel alles weer geven wat er van me wordt gevraagd en wat ik zelf wil brengen. Daardoor kan ik weer volop genieten van mijn activiteiten. Omdat ik er anderen blij, gelukkig en tevreden mee kan maken. Plezier maken om plezier te delen, is de beste remedie om persoonlijke tegenslag te overwinnen.”

“Het gehele traject in het ziekenhuis – hoe gek het ook klinkt – voelde als een warm bad met liefdevolle zorg.”