Interview met dokter John van der Hoeven op website Prostaatkankerstichting

prostaatkankerstichting

Voor dit nummer van Nieuws hebben wij in onze serie over prostaatkankercentra plaats ingeruimd voor het Reinier Haga Prostaatkankercentrum. De redactie sprak in het Reinier de Graaf ziekenhuis te Delft met Dr. John van der Hoeven, uroloog.

Hij etaleert een grote kennis van zaken, zowel medisch als organisatorisch en vertelt met trots en enthousiasme over wat wij willen weten van het prostaatkankercentrum. John van der Hoeven is een van de twee opererende urologen. De tweede opererend uroloog is dr. Jasper Tijsterman van het HagaZiekenhuis in Den Haag. In totaal zijn acht urologen over de locaties van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum (PKC) betrokken bij de prostaatkankerzorg.

Wanneer is het prostaatkankercentrum van start gegaan?

Dr. Van der Hoeven: ’Zoals we nu werken is het centrum sinds een jaar of vier operationeel. Maar de start ligt eigenlijk al in 2006. Toen werd bij de urologie het sneltraject opgestart voor patiënten met verdenking op een urologische tumor. Bijvoorbeeld bij het zichtbaar bloed plassen of bij toeval bij het uitvoeren van een echo aan de nier of testikel constateren van een tumor. Een groep zorgverleners wist elkaar goed te vinden. Dat leidde al snel tot een betrokken en vakkundig team en optimale werkmethoden met als uitgangspunt: kwaliteit moet leidend zijn. Met de nieuwbouw in 2015 kwam er een Da Vinci robot beschikbaar, als eerste in de regio.

Het gespecialiseerd team zorgde voor korte toegangstijden en goede diagnostiek. De radiologen werden geschoold bij professor Barentsz in het Radboudumc te Nijmegen, er kwam een speciale patholoog bij, er was een uitgebreide afdeling nucleair geneeskundige, laagdrempelige beschikbaarheid over radiotherapeuten en oncologen en er kwam een geriater beschikbaar. Vier dagen per week werd een locatie overschrijdend multidisciplinair overleg (MDO) gehouden. Zo zijn wij geleidelijk uitgegroeid tot het huidige prostaatkankercentrum.’

Lees hier het volledige interview op de website van de Prostaatkankerstichting.