‘In mijn ziekenhuisbed besloot ik de marathon van New York te gaan lopen’

De 59-jarige marktkoopman Nico Heijker ging in het voorjaar van 2017 naar de huisarts met plasklachten. Hij werd doorverwezen naar de afdeling Urologie van Reinier de Graaf. In januari 2018 is Nico aan zijn prostaat geopereerd met behulp van onze Da Vinci-robot en liep hij in november 2019 de marathon van New York. Door zich te laten sponsoren haalde hij geld op voor het Reinier Haga Prostaatkankercentrum voor onderzoek naar prostaatkanker.

Nico Heijker traint
Nico Heijker traint

“Eigenlijk liep ik al meer dan drie jaar rond met plasklachten”, vertelt Nico. “Heel vervelend als marktkoopman, omdat je niet steeds weg kunt bij je kraam. Mijn werk is belangrijk voor me. Ik wist dat ik wat moest met mijn klachten. Via de huisarts kwam ik terecht bij de uroloog in Delft, die me erg goed heeft geholpen. Na de MRI-scan was duidelijk dat ik prostaatkanker had, maar dat ik de tijd had om rustig na te denken over een operatie. Met een eenmanszaak is het immers best lastig.

Mijn vrouw en ik zijn dit alles samen aangegaan en hebben ruim de tijd genomen om ons te verdiepen in de behandelmogelijkheden en te zoeken naar de beste plek voor de operatie.”

Nico kwam erachter dat je altijd op je eigen gevoel moet vertrouwen bij het maken van belangrijke keuzes. “Ik hoorde hoe vaak en hoe deskundig de prostaatkankeroperaties in Reinier de Graaf worden uitgevoerd. Al onze vragen hierover konden we kwijt bij de gespecialiseerd urologieverpleegkundigen. Ik kon ze altijd bellen en via hen kregen we een nog beter beeld van de ingreep met de operatierobot.

We besloten dat ik me in Delft zou laten opereren. Daarna moesten we de operatie op een handig moment inplannen in verband met mijn werk. Uiteindelijk ben ik geopereerd op 2 januari 2018. Van tevoren heb ik kennis gemaakt met de uroloog die mij zou opereren. Dat was een relaxed gesprek en dit gaf me veel vertrouwen.”

Toewijding

Nadat Nico’s zoon en vrouw aangeboden hadden zijn marktkraam tijdelijk draaiende te houden, kon hij zich overgeven aan de behandeling. “De dag van de operatie moest ik om half zeven in het ziekenhuis zijn. Ik kreeg een operatiehemd aan en nieuwsgierig als ik ben, zag ik hoe al het personeel zich inzette om mij zo goed mogelijk voor te bereiden op de operatie.

Ik was zo geraakt door hun toewijding en de manier waarop ze naadloos samenwerkten. De operatie zelf duurde een paar uur. Best een gek idee dat deze met behulp van een operatierobot plaatsvond, maar vooral fantastisch dat dit zo goed werkt.”

Na de operatie dacht Nico goed bij te kunnen slapen, maar dat viel tegen. “Meerdere keren per nacht werd ik wakker gemaakt om te checken hoe het met me ging. Om drie uur ‘s nachts lag ik wakker in mijn ziekenhuisbed en kwam ik op het idee om nog één keer een marathon te lopen en hiermee geld voor onderzoek naar prostaatkanker in te zamelen.

Nico voert actie

Ik wil graag iets terugdoen voor het ziekenhuis. Ik heb al eerder marathons gelopen en wil deze uitdaging nog één keer aangaan. Daarom ben ik druk bezig met mijn donatiewebsite www.nicovsprostaatkanker.nl. Al het geld dat ik straks ophaal, gaat naar het Prostaatkankercentrum.

Het viel me mee hoe snel ik mijn conditie weer kon opbouwen na de operatie. Ik loop inmiddels iedere zondag alweer een halve marathon. In mei heb ik de Golden Ten Loop gelopen, maar dat is niets vergeleken met de 42 kilometer die ik straks ga lopen. Ik ben ook mijn voeding flink gaan aanpassen op het trainen en dat werkt goed.”

Nog positiever

Nico is een tevreden mens. “Ik ben volledig hersteld en mijn plasklachten zijn verdwenen. Ik ben erg onder de indruk van de goede zorg die ik kreeg. Ook mijn herstel thuis en de nacontroles verliepen prima. Ik kan zeggen dat het hele ziekte- en herstelproces mij als mens heeft veranderd. Ik voel me mentaal rijker en heb meer inlevingsvermogen gekregen. Ik was al positief, maar dit is alleen nog maar verder versterkt.”

Het resultaat

Nico heeft zijn marathon gelopen en 10.000 euro voor ons centrum opgehaald.

Donatie Nico Heijker
Donatie Nico Heijker