Wij behoren tot de 4 grootste prostaatbehandelcentra in Nederland.

Gewoon getrouwd

Wandelingen maken en musea, kloosters en theaters bezoeken.
Jan Uittenbroek heeft de draad opgepakt na zijn behandelingen tegen prostaatkanker. “Ik voel me nergens in belemmerd.”

Een dag na het interview stuurt Jan Uittenbroek een WhatsApp-bericht naar de tekstschrijver. Hij was nog vergeten iets te zeggen. “Ik heb een horloge gekocht en daarop laten graveren, carpe diem, oftewel pluk de dag. Dat is volgens mij een goed motto bij deze ziekte, al lukt het de ene dag beter dan de andere.”

De 64-jarige leerlingbegeleider uit het speciaal onderwijs trouwde eind 2019 voor de tweede keer. Uittenbroeks huwelijk stond al gepland voordat hij in april de diagnose ‘prostaatkanker’ kreeg. Bijzonder detail: zowel hij als zijn nieuwe echtgenote verloor ooit zijn/haar partner aan kanker. Hieronder: een monoloog.

Snel onderzoek

“Ik merkte al langer dat het plassen moeilijk ging en dat het langer duurde dan voorheen. Mijn huisarts in Woerden zei: laten we voor de zekerheid een PSA-test doen. Daarna gingen de alarmbellen af; ik bleek een heel hoge PSA-waarde te hebben. Mijn huisarts wilde me meteen verwijzen naar een uroloog. Ik zei dat ik me eerst wilde oriënteren en ging via internet op zoek naar een goede gespecialiseerde kliniek. Zo leerde ik het Reinier Haga Prostaatkankercentrum kennen. Ik zocht contact en hoorde dat ik al binnen een paar dagen terecht kon voor onderzoeken.

Dramatisch moment

Daar werd rap duidelijk dat ik prostaatkanker had. Er waren ook uitzaaiingen in het lymfestelsel. Bovendien was er een twijfel over een plekje in het bot. Ja, dat was toch wel een dramatisch moment. De ziekte van mijn eerste vrouw schoot ook door mijn hoofd. En de vrouw met wie ik later dat jaar zou trouwen, dacht gezien de ervaringen met haar eerste partner ook: daar gáán we weer.

Internist-oncoloog Addy van de Luijtgaarden stelde een hormoonbehandeling en zes chemokuren voor. Ik ben iemand die niet over een nacht ijs gaat. Daarom heb ik een second opinion aangevraagd bij een voormalig internist-oncoloog uit Utrecht. Hij bevestigde dat het een goede behandeling was. Als natuurarts gaf hij mij ook voedingsadvies en raadde hij me aan te gaan lezen over gezonde voeding en kanker. Ik ben bijvoorbeeld veganist geworden.

Toekomst

Gelukkig is het met mij daarna tot dusver goed gegaan. Vanaf het moment dat ik chemokuren en de hormoon- behandeling kreeg, begon de PSA-waarde te dalen. Een arts in het Reinier Haga Prostaatkankercentrum zei
zelfs dat de afname spectaculair was. Ik geloof dat de gezonde voeding en vooral het niet eten van dierlijke eiwitten ook te maken heeft met deze verbetering. Uiteindelijk heb ik dit proces als een wonder ervaren. Nog maar een paar maanden terug was ik in paniek over de hoge PSA-waarde en had ik gedacht: wat is mijn toekomst?

Werk

De stand van zaken is dat mijn PSA de laatste keer bijna nul was en dat vooralsnog geen tumorweefsel meer zichtbaar is op de scans. Ik heb vrijwel geen dag op het werk gemist. Natuurlijk, een chemokuur leidt tot vermoeid- heid, maar ik was niet erg misselijk. En de gevolgen van de hormoonbehandeling zijn er ook en zullen niet verdwijnen. Je krijgt een injectie die zes maanden lang de aanmaak van testosteron uitschakelt. Binnenkort ga ik er weer één halen.

Wenen

De ziekte en behandeling hebben dus geen streep gezet door mijn huwelijk. In de herfst ben ik getrouwd en zijn we op huwelijksreis gegaan naar Wenen. Daar hebben we musea en theaters bezocht, een grote hobby van ons. Een andere liefhebberij – overnachten in kloosters – heeft er ook niet onder geleden.”

Ruimte voor goede keuze
Wel of geen chemokuren? Jan Uittenbroek twijfelde sterk over deze behandeling. “Bij mijn eerste vrouw heb ik gezien hoe misselijk en vermoeid zij erdoor raakte en dat het uiteindelijk geen genezing opleverde. Daarom wilde ik er goed over nadenken. Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum heeft me die ruimte gegeven en ook met mij meegedacht. Toen ik uiteindelijk tot chemokuren besloot, was het dan ook een weldoordachte keuze waar ik helemaal achter stond.”