Voordat we de vraag kunnen beantwoorden of u prostaatkanker heeft, geven we eerst wat algemene informatie. Als u klachten heeft kunt u het beste naar de huisarts gaan. Als deze u verwijst naar het Reinier Haga Prostaatkankercentrum volgen verdere onderzoeken.
Wat is prostaatkanker?
Prostaatkanker of prostaatcarnicoom ontwikkelt zich in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor verandert het prostaatweefsel. Deze verandering is soms voor een arts voelbaar als een vergroting of een verharding van de prostaat. De kanker kan ook uitzaaien naar het skelet. Dit kan pijn in de botten veroorzaken.
Hoe vaak komt prostaatkanker voor?
In Nederland wordt het jaarlijks bij ongeveer 12.000 mannen vastgesteld. Prostaatkanker is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. Het is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij oudere mannen. Bijna 4 op de 10 mannen, voornamelijk ouder dan 65 jaar, krijgen prostaatcarnicoom. Dit zijn vooral mannen die ouder zijn dan 65 jaar.
Wat zijn de symptomen?
Bij de meeste mannen geeft deze kanker geen klachten of pas in vergevorderd stadium. 1 op de 10 mannen met prostaatcarcinoom krijgt pas na een tijd klachten zoals:
- Botpijnen in rug of heup (door uitzaaiingen);
- Minder eetlust;
- Een ziek gevoel;
- Vermoeidheid;
Plasklachten hebben bijna nooit met prostaatkanker te maken.
Maakt u zich zorgen? Schroom dan niet om een bezoek te brengen aan uw huisarts. Uw huisarts kan vervolgens de juiste diagnose stellen.
Wat is de oorzaak?
Prostaatcarcinoom ontstaat doordat cellen zich ongecontroleerd beginnen te delen. Waarom dit gebeurt, is (nog) niet bekend. Wel lijken een aantal risicofactoren een rol te spelen:
- Mannelijke hormonen.
Een voorbeeld hiervan is testosteron. Vanaf uw 40e verandert de productie van dit hormoon. Vanaf dat moment neemt de kans op prostaatkanker toe. - Leefstijlfactoren zoals voeding en overgewicht.
Onderzoekers vermoeden dat een teveel aan vet en eiwitten in de voeding invloed heeft op het ontstaan van prostaatkanker. Dit verklaart wellicht ook waarom prostaatkanker vaak voorkomt bij mannen uit West-Europa en de Verenigde Staten. - Erfelijke aanleg.
Van de honderd mannen met prostaatkanker speelt bij acht mannen erfelijkheid een rol. U kunt aan erfelijke prostaatkanker denken als u voor uw 55e jaar prostaatkanker krijgt. Of als er twee of meer directe familieleden (bijvoorbeeld broer, vader en opa) prostaatkanker hebben (gehad).
Wat zijn de gevolgen?
Prostaatkanker groeit heel langzaam. Zo langzaam dat de meeste mannen met deze ziekte er nooit last van zullen hebben. Veel mannen krijgen prostaatkanker. De meeste mannen overlijden echter aan ouderdom of een andere ziekte of aandoening.
Maar er zijn ook ernstigere vormen van prostaatkanker waarvoor behandeling noodzakelijk is. Daarvoor kunt u terecht in ons centrum.
Heeft u een doorverwijzing van uw huisarts? Maak dan een afspraak met ons via de contactpagina