Alles over uw prostaat

In dit onderdeel geven we u algemene informatie over de prostaat, prostaatklachten, de symptomen en behandelmethoden. Klik op een vraag en lees het antwoord.

Waar zit mijn prostaat?

De prostaat is een klier in de onderbuik. Hij weegt bij een volwassen man tussen de 10 en 15 gram. Hij lijkt qua vorm en grootte een beetje op een kastanje. De prostaat zit direct onder de blaas om de plasbuis heen.

Welke functie heeft de prostaat?

De prostaat heeft een functie bij de mannelijke voortplanting. Hij maakt namelijk prostaatvocht dat nodig is voor het vervoeren van zaadcellen. Bij een orgasme komen zaadcellen uit de zaadleiders in de prostaat. Daar mengen de zaadcellen met het prostaatvocht. We noemen het dan sperma. Bij het orgasme trekt de prostaat samen en perst dan het sperma door de plasbuis naar buiten. Prostaatvocht heeft een belangrijke functie, het houdt de zaadcellen in leven op de reis naar buiten en in de vagina. De prostaat is dus belangrijk voor de vruchtbaarheid van de man.

De groei van de prostaat

Vanaf de puberteit groeit de prostaat. Dit regelen de hormonen in het lichaam. De hormonen regelen ook de vorming van prostaatvocht en de productie van zaalcellen.

De groei gaat altijd door. De prostaat groeit zowel naar buiten als naar binnen. Aan de binnenkant sluit hij daardoor nauwer om de plasbuis, die dwars door de prostaat loopt. Hierdoor kan de plasbuis in de verdrukking komen en ontstaan soms problemen bij het plassen. Dit gebeurt vaak bij mannen vanaf een jaar of vijftig. In het overgrote deel komen deze klachten puur door de goedaardige prostaatvergroting en zijn ze geen voorbode van prostaatkanker.

Wat verandert er op oudere leeftijd?

  • Op oudere leeftijd (boven de 50) wordt de prostaat vaak groter. Hij kan hierdoor de plasbuis deels dichtdrukken.
  • De spieren van de blaas worden vaak slapper.
  • De bekkenbodemspieren kunnen veranderen, waardoor het plassen lastiger gaat.

Hoe kan ik prostaatklachten herkennen?

Prostaatklachten bestaan vaak uit problemen bij het plassen. Moet u vaak en veel plassen? Komt de plas moeilijk en onvolledig? Moet u er ’s nachts vaak uit om te plassen? Of heeft u een veel zwakkere urinestraal dan vroeger en druppelt u na? Dan is er mogelijk sprake van een goedaardige prostaatvergroting.

Veel mannen van boven de 50 jaar hebben klachten. Soms hebben die met de vergroting van de prostaatklier te maken. De klachten zijn overigens geen teken dat u mogelijk prostaatkanker heeft. De meeste mannen met prostaatkanker hebben geen klachten.

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Plasklachten
  • Erectieproblemen
  • Botpijnen in de heup of rug

Wat is de prostaat?

De prostaat is een klier die ongeveer zo groot als een kastanje. De klier bevindt zich onder de blaas. Vanuit de blaas loopt de plasbuis door de prostaat en de penis naar buiten. De prostaat maakt het vocht aan waar de zaadcellen in zwemmen. Op het moment dat een man klaarkomt, vindt er een zaadlozing plaats. Daarbij gaat het aangemaakte vocht samen met de zaadcellen door de plasbuis naar buiten.

De prostaat is bij jongens nog klein, maar groeit vanaf de puberteit onder invloed van hormonen. Hormonen sturen ook de vorming van prostaatvocht en de zaadcelproductie aan.

Wat verandert er op oudere leeftijd?

  • Op oudere leeftijd (boven de 50) wordt de prostaat vaak groter. Hij kan hierdoor de plasbuis deels dichtdrukken.
  • De spieren van de blaas worden vaak slapper op oudere leeftijd.
  • De bekkenbodemspieren kunnen veranderen, waardoor het plassen lastiger gaat.

Heeft u een doorverwijzing van uw huisarts?
Maak dan een afspraak met ons op de contactpagina.